PC 200: Verhoging koopkracht

In het sectorakkoord afgesloten binnen PC 200 werd een invulling gegeven voor de loonnorm 2016.

Nieuwe jaarlijkse premie

Vanaf 2016 zal een jaarlijkse premie van 250 euro bruto toegekend worden. Deze premie zal uitbetaald worden in de loop van de maand juni. Het bedrag wordt berekend in verhouding tot de effectieve en gelijkgestelde dagen tijdens de referteperiode (van juni vorig jaar tot mei van het jaar waarin de premie betaald wordt).

De premie is niet van toepassing op bedienden die een gelijkwaardig voordeel op niveau van de onderneming toegekend krijgen. Zo kunnen bijvoorbeeld de maaltijdcheques met 1 euro verhoogd worden, wat in principe neerkomt op een bedrag van 220 euro per jaar waardoor er alleen nog het verschil als premie gegeven moet worden.

De jaarlijkse premie kan ook vervangen worden door een gelijkwaardige sectorale aanvullende pensioenregeling, in sectoren met bedienden in PC 200 die voor hun arbeiders reeds een sectorale aanvullende pensioenregeling voorzien. Deze vervanging gebeurt aan de hand van een specifieke CAO gesloten voor 31/10/2015.

Ecocheques blijven behouden

Deze jaarlijkse premie komt bovenop de ecocheques van 250 euro, die eveneens jaarlijks – sinds 2010 - in juni moeten gegeven worden. Het is mogelijk om de ecocheques om te zetten in een gelijkwaardig voordeel (bijvoorbeeld naar een brutopremie van 188 euro) door middel van een beslissing van de werkgever vóór 31 oktober.

Terug naar overzicht