Nieuwe coronapremie vanaf 1 augustus 2021

Op 29/07/2021 werd het Koninklijk Besluit van 21 juli 2021 omtrent de invoering van de coronapremie in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. Dit betekent dat bedrijven die goede resultaten behaalden tijdens de coronacrisis, vanaf 1 augustus 2021 een coronapremie kunnen toekennen.

Toekenningsvoorwaarden

De toekenning van de coronapremie moet voldoen aan een aantal voorwaarden:

 Sociale en fiscale behandeling

De coronapremie wordt uitgesloten van de maximale marge voor de loonkostontwikkeling. Deze marge werd voor de jaren 2021 en 2022 vastgesteld op 0.4%.

Consumptiecheques

De coronapremie mag niet zomaar uitbetaald worden. Deze premie moet aangekocht worden onder de vorm van papieren of elektronische consumptiecheques. Dit kan enkel gebeuren via een erkende uitgever (Edenred, Monizze of Sodexo).

Deze consumptiecheques zullen gebruikt kunnen worden in de horeca, kleinhandelszaken, wellnesscentra, bioscopen, toeristische parken (preparken, dierenparken), culturele sector, zwembaden, schoonheidssalons, kappers, enz.

Wij raden aan om de sectorale onderhandelingen af te wachten, vooraleer u de coronapremie gaat toekennen op ondernemingsniveau. Op deze manier loopt u als werkgever geen risico om de coronapremie twee keer te moeten toekennen.

Terug naar overzicht