Nieuws

Contacteer ons

Hoe kan Sodibe uw onderneming helpen?

Mail uw vraag

Actualiteit

Terug naar overzicht

Doelgroepvermindering eerste aanwervingen – Hervorming vanaf januari 2024

De doelgroepvermindering eerste aanwervingen werd gelanceerd door onze overheid om ondernemers te stimuleren om hun eerste werknemers aan te werven. Concreet wordt er voorzien in een genereuze korting voor de eerste zes werknemers die gelijktijdig in dienst zijn. Meer informatie over de huidige regelgeving kan u terugvinden in dit artikel.

Maar het Rekenhof is hierover duidelijk: de kosten voor deze verminderingen stijgen veel sneller dan de werkgelegenheid. De beoogde doelstelling, meer tewerkstelling, wordt dus niet gerealiseerd.

Deze realisatie heeft ervoor gezorgd dat er een hervorming wordt doorgevoerd van deze verminderingen vanaf 1 januari 2024, namelijk:

  • De korting voor de eerste werknemer daalt van maximum €4 000,00 per kwartaal naar maximum €3 100,00 per kwartaal;
  • De kortingen voor de 4de, 5de en 6de werknemer verdwijnen.


Overzicht vanaf 2024


Kwartaal 1 tot 5


Kwartaal 6 tot 9


Kwartaal 10 tot 13


1ste aanwerving


Max. €3 100 voor de volledige tewerkstelling


2de aanwerving


€1 550


€1 050


€450


3de aanwerving


€1 050


€450


-


De aangehaalde forfaits zijn maximumbedragen per kwartaal die enkel bij een volledige tewerkstelling (80% of meer) mogen toegepast worden. Bij een onvolledige tewerkstelling zal de maximum forfait worden geproportioneerd in functie van de tewerkstellingsbreuk en een multiplicator.

Voor de 4de, 5de en 6de werknemer wordt wel een overgangsmaatregel voorzien die garandeert dat reeds geopende kortingen kunnen worden verdergezet voor de resterende termijnen, volgens de regels en bedragen die gelden op 31/12/2023.

Als u dus van plan bent om zo’n werknemer aan te werven in de nabije toekomst dan is het interessant om dit in orde te brengen voor het einde van dit jaar.

Let op: deze informatie is gebaseerd op een voorontwerp van de programmawet. Dit kan dus nog wijzigen in functie van de effectieve wetteksten.

Aarzel niet om ons te contacteren indien u hierbij nog vragen heeft!

Terug naar overzicht