Nieuws

Bedrijfsfietsen: misschien ook iets voor jouw onderneming?

Op een vlotte manier op het werk geraken wordt steeds lastiger in België. We staan vaak en lang in de file waardoor er minder tijd overblijft voor een gezonde work-life balance. Een interessant alternatief is dan de fiets. Dat is niet alleen voordelig voor je werknemer op het gebied van gezondheid (vermindering van stress, vlotter woon-werkverkeer, etc.) maar ook voor jou als werkgever biedt het tal van voordelen.

1 - Voordelen

Hieronder kan je de twee grootste voordelen als werkgever vinden bij het aanschaffen van een bedrijfsfiets voor je werknemers:

Een bedrijfsfiets is fiscaal gunstig

Eerst en vooral, de bedrijfsfiets is 100% fiscaal aftrekbaar (op voorwaarde dat de werknemer de fiets effectief gebruikt voor woon-werkverkeer). De kosten kunnen dus volledig afgetrokken worden waardoor de bedrijfswinst en de daarop betaalde belastingen dalen.

Bovendien is ook de fietsvergoeding volledig aftrekbaar. De maximale fietsvergoeding ligt wel vast op €0,25 per afgelegde kilometer. In de meeste sectoren is die fietsvergoeding verplicht, al dan niet met een lager bedrag per kilometer. Maar het staat je natuurlijk vrij om dat bedrag alsnog op te trekken naar het maximum van €0,25 per kilometer of toch een fietsvergoeding toe te kennen, zelfs als dat niet verplicht wordt door de sector.

Verder zijn ook de kosten die gepaard gaan met het onderhoud van die bedrijfsfiets volledig aftrekbaar (100%). En hetzelfde geldt voor eventueel bijhorende uitgaven zoals de aankoop van helmen, fluohesjes, het plaatsen van een fietsenstalling, etc.

Er zijn geen sociale bijdragen verschuldigd voor de bedrijfsfiets

Het privégebruik van die bedrijfsfiets wordt niet langer aanzien als een voordeel alle aard voor de werknemer. Dus de bedrijfsfiets geldt niet langer als een loonvoordeel waarop RSZ-bijdragen en belastingen betaald moeten worden.

Opgelet: dit is wel enkel van kracht wanneer de fiets effectief op regelmatige basis gebruikt wordt voor woon-werkverkeer. Wanneer de werknemer de fiets uitsluitend voor privédoeleinden gebruikt dan wordt de fiets wel als loonvoordeel gezien en moeten er sociale bijdragen en belastingen betaald worden.

Wat is regelmatig gebruik? Volgens de fiscus moet het dan gaan om minstens 10% van het aantal woon-werkverplaatsingen. De werknemer zou dus toch een aantal keer per maand met de fiets naar het werk moeten komen en het mag niet gaan om louter occasioneel gebruik van de bedrijfsfiets.

VOORDELEN WERKGEVER

VOORDELEN WERKNEMER

  • Geen patronale bijdragen (RSZ)
  • Volledig fiscaal aftrekbaar (100%)
  • Positieve invloed op gezondheid en mentaal welzijn  van werknemers
  • Positieve invloed op werkgeversimago
  • Besparing op andere kosten (bijvoorbeeld: parking)
  •  ...
  • Geen sociale bijdragen (RSZ)
  • Geen belastingen
  • Besparing op tijd in woon-werkverkeer
  • Minder stress
  • Betere gezondheid
  • ...

 
2 - Invloed op het loon

Naast de voordelen van een bedrijfsfiets is het interessant om even stil te staan bij een tweede vraag, namelijk: wat is de invloed van die bedrijfsfiets op het loon van jouw werknemer?

Hier bestaat (nog) geen wettelijk kader rond waardoor werkgever en werknemer dus vrij kunnen overeenkomen hoe hiermee omgegaan wordt. Er zijn verschillende opties:

  • De fiets wordt gratis aangeboden door de werkgever: in dit geval komt de fiets bovenop het huidige loon en verandert er eigenlijk niets. Het nettoloon van de werknemer blijft onveranderd en daarbovenop krijgt hij een bedrijfsfiets.
  • De fiets wordt niet volledig gratis aangeboden door de werkgever: in dit geval zijn er opnieuw een aantal mogelijke pistes.
    • Inhouding op het nettoloon: in dit geval wordt er een bijdrage voor de fiets afgetrokken van het nettoloon van de werknemer.

    • Inhouding op het brutoloon: in dit geval levert de werknemer een klein deel brutoloon in, in ruil voor de bedrijfsfiets (mits respectering van de baremalonen).

      Let op: het is aan te raden om ook vooraf afspraken te maken over het loon wanneer het gebruik van de fiets afloopt. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om het oude loon achter de schermen mee te indexeren (dan spreken we van een schaduwloon) en dat loon als nieuw loon te hanteren na afloop van de terbeschikkingsperiode. Een andere mogelijkheid is om het meest recente loon te verhogen met de oorsponkelijke inlevering.

    • Inruilen van eindejaarspremie: in dit geval ruilt de werknemer een deel van zijn eindejaarspremie in voor de bedrijfsfiets. 

3 - Praktische uitwerking

Ten slotte, is het ook belangrijk om even toe te lichten hoe dit praktisch in zijn werk gaat.

Er zijn twee mogelijke manieren om als werkgever een bedrijfsfiets te voorzien:

  • Ofwel koop je de fietsen zelf aan en ben je zelf eigenaar van de fietsen;

  • Ofwel ga je voor fietsleasing en betaal je een maandelijkse leaseprijs voor de fietsen (ook fiscaal aftrekbaar). In dit geval blijft de leasingmaatschappij eigenaar van de fietsen. Er zijn verschillende aanbieders op de markt.

     

Kortom, er zijn verschillende mogelijkheden wat maakt dat een fietsplan op maat van jouw onderneming en werknemers uitgedacht kan worden.

Als je hier graag meer informatie over zou willen of je hebt interesse om dit aan te bieden aan de werknemers, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren. Jouw dossierbeheerder helpt je graag verder!

Met deze bijlage aan de arbeidsovereenkomst kan u alvast van start gaan om de nodige afspraken vast te leggen.

Terug naar overzicht